Jaakko Naakka

Yhteinen Akaa

Tämä on meidän kaikkien Akaa.

6.2.2017 - Jaakko Naakka

Tehdään Akaasta kaupunki, jossa kaikilla on hyvä olla. Pidetään huolta erityisesti niistä, jotka eivät pysty omiin asioihinsa vaikuttaa kuten lapsista ja vanhuksista.

YLEn viime syksynä tekemän Kuntatutkan avaaminen jännitti. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta tulokset eivät olleetkaan niin huonot kuin odotin.

Erityisesti silmään pisti terveys-osiossa olleet tiedot. Selvityksen mukaan Akaassa sairastutaan keskitasoa harvemmin sepelvaltimotautiin tai mielenterveysongelmiin, ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia työkyvyttömyyseläkkeellä on vähemmän ihmisiä kuin Suomessa keskimäärin. Hienoa!

Terveys-osiossa on myös selvityksen huolestuttavimmat tiedot. 8.-9.-luokkalaisista terveysongelmia kokee 19.1% (keskiarvo 16.2%). 8.-9.-luokkalaiset myös tupakoivat enemmän mutta liikkuvat vähemmän.

Tästä pitäisi olla huolissaan. Nuorissa on tulevaisuus, ja sairaista nuorista kasvaa liian helposti sairaita aikuisia.

Voisiko nuorten ongelmat, tupakointi ja liikkumisen vähyys liittyä toisiinsa? Nopea vilkaisu naapurin Lempäälän tietoihin näyttäisi tukevan tätä. Siellä nuoria vähän liikkuvia on vähemmän kuin keskimäärin, ja terveysongelmia kokee vain 10.3%. Ero on huima Akaaseen verrattuna!

Mitä tälle voisi tehdä? Miten saamme nuoret liikkumaan ja mukaan päättämään heitä koskevista asioista?

Jaakko Naakka

Ohjelmointia, polkupyöriä, valokuvausta ja vihreää paikallispolitiikkaa. Peltojen keskeltä Akaasta. CTO Intunexissa ja Innotan perustaja.